Tampereen taidemuseon perusparannus ja laajennus edennyt tarveselvitysvaiheeseen

20.8.2020

Pyynikintorin laidalla sijaitsevan Tampereen taidemuseon perusparannus ja laajennus on edennyt tarveselvitysvaiheeseen. Tampereen taidemuseo on toiminut Pyynikintorilla vuodesta 1931. Taidemuseo siirtyi Tampereen taideyhdistykseltä Tampereen kaupungille vuonna 1985.

Museon päärakennus oheistiloineen ei enää vastaa nykyaikaisia vaatimuksia eikä anna mahdollisuuksia ottaa vastaan tai järjestää kansainvälisen tason näyttelyitä. Tampereen taidemuseo on Suomen toiseksi vanhin taidemuseo ja monilla eri mittareilla sekä kokoelmiltaan ja resursseiltaan toiseksi suurin kunnallinen taidemuseo Suomessa. Opetus- ja kulttuuriministeriö nimitti vuoden 2020 alussa taidemuseon alueelliseksi vastuumuseoksi vastuualueenaan koko Pirkanmaa.

Pyynikintorin tontti soveltuu keskeisen sijaintinsa ja hyvän saavutettavuutensa kannalta erittäin hyvin Tampereen taidemuseon käyttöön. Taidemuseon laajennuksen toteuttamiseksi haluttiin löytää arkkitehtonisesti korkeatasoinen ratkaisu, joten suunnittelutyön pohjaksi järjestettiin taidemuseon alueen sekä Pyynikintorin yleinen kansainvälinen suunnittelukilpailu 2016-2017.

Taidemuseon rakennustyöt aiotaan toteuttaa kahdessa vaiheessa. Mikäli asemakaava vahvistuu 2021, voivat rakennustyöt käynnistyä maaliskuussa 2023. Laajennuksen rakentaminen kestää arviolta 28 kuukautta ja perusparannuksen rakentaminen 16 kuukautta. Rakennuksen suunniteltu käyttöönotto on lokakuussa 2025, jolloin näyttelytoiminta voisi käynnistyä alkuvuodesta 2026.