Tammisaaren matkalla nähtyä ja koettua

12.5.2023

Taidematkamme Tammisaareen oli supersuosittu. Osallistujamääräksi päätetty 40 henkeä täyttyi tunnissa ja kun jonoonkin ilmoittautui lähes samantien toiset 40 teki hallitus nopean päätöksen toisesta samanlaisesta matkasta.  Toiselle matkalle siirrettiin ne jonossa olijat, joille taidematka  arkena sopi.

Pitkästä matkasta johtuen liikkeelle lähdettiin varhain aamulla. Sää oli viileä, mutta aurinkoinen ja mieli korkealla. Matkalla poikkesimme Heljä Liukko-Sundströmin valoisassa ateljeessa, jossa Heljä ensin kätteli meidät kaikki ja kertoi  sitten taiteestaan ja työskentelystään niin Arabian tehtaalla kuin itsenäisenä taiteilijanakin. Kohtaaminen oli täynnä positiivista energiaa. Heljältä oheiset terveiset molemmille ryhmillemme: ”Kiitos teille kaikille! Taide yhdistää ihmisiä, pidin molemmista ryhmistä.Kiinnostavia ihmisiä! Kerro heille terveisini! Heljä ”

Heljän Ateljeen jälkeen seuraava pysähdyspaikka oli PetriSChokolate Cafe, Design Hill. Ja voi ihme mitä kaikkea voikaan tehdä suklaasta ! Saatavana oli praliineja joka makuun ja mm. korkokenkä, käsilaukku ja kukkaruukku kukkineen, syötäviä kaikki.

Noiden parin pysähdyksen jälkeen saavuimme Tammisaareen, jossa matkamme pääkohde oli uusi, vain kolme viikkoa aiemmin avattu museo Chappe.  Chappe – taiteentalo meren äärellä on saanut nimensä mesenaattiensa Albert de la Chapellen ja ClaraBloomfield de la Chapellen mukaan. Albertin kerrotaan sanoneen:  ”Tavoitteemme on, että museosta tulee upea, sanan parhaassa merkityksessä”. Ja upeudella hän tarkoitti sitä, että ”taiteentalo rakennetaan meren äärelle, maailman kohtaan, joka jo itsessään virittää sielun. Sitä, että parhaat arkkitehdit, yhdessä paikallisten käsityöläisten kanssa, luovat uuden rakennuksen. Sellaisen, joka järeine puuparruineen hengittää elämää kulttuurikortteliin ja historialliseen ympäristöön”

Museon avajaisnäyttelyt jakaantuvat kolmeen kerrokseen. Ilmastotaide – Vaihtoehtoisia näkökulmia -näyttely nostaa keskiöön, lahjoittajan toivomuksen mukaisesti, ympäristöarvot ja kestävän kehityksen. Barösund 1870 -> 2023 -näyttely on käynnistänyt sarjan, jossa nykytaiteilijat tutkailevat Albert de la Chapellen taidekokoelmaa ja Hämmästyttävää ja taianomaista! Kertomus Chappen synnystä -näyttely esittelee Albert de la Chapellen elämää ja Chappen syntyä sekä valmistumista.Näyttelyt olivat kiinnostavia ja ajatuksia herättäviä ja museorakennuksen arkkitehtuuri vaikuttava.

Chappen ohella kävimme tutustumassa myös Tammisaaren museossa oleviin Helene Shjerfbeckin teoksiin ja kuljimme Helene Shjerfbeckin jalanjäljissä paikallisen oppaan Anne Ingmannin  mukana. Anne oli pukeutunut Heleneksi ja teki kierroksestamme niin elämyksellisen että välillä todella tuntui kuin itse Helene olisi meille kertonut Tammisaaren vuosistaan. Ennen kotimatkaa nautimme myöhäisen lounaan vanhalla rautatieasemalla sijaitsevassa Cafe Shjerfbeckissä. Kyllä oli hieno päivä täynnä elämyksiä, joista jäi muisteltavaa pitkäksi aikaa.