Lumen valo Sara Hildenin taidemuseon arkkitehtikilpailun voittaja

20.5.2021

Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennuksen suunnittelusta järjestettiin yleinen kansainvälinen arkkitehtikilpailu. Voittajaksi nousi ehdotus Lumen Valo, jonka tekijä on arkkitehti Janne Hovi. Hän kertoo, ettei ajatellut tehdä niinkään uutta maamerkkiä, vaan hyvää museorakennusta.

Kilpailun palkintolautakunnan mukaan Finlaysonin alueen ja Sara Hildénin taidemuseon henkeen sopiva estetiikka kiteytyy voittaneen Lumen Valo -ehdotuksen vähäeleisessä muotokielessä, joka on asiallisuudessaan sukua rakennuspaikan historialliselle arkkitehtuurille. Finlaysonin alueen rakennukset on sen pitkän historian ajan rakennettu käyttötarkoitusten ehdoilla ja vaiheittain luontevasti. Lumen Valo jatkaa tätä perinnettä.

Pröystäilemätön, suomalaiskansallista mentaliteettia ja Sara Hildénin perintöä kauniisti heijastava asenne läpäisee sekä Lumen Valon näyttelytilat että ulkoarkkitehtuurin. Lumen valon kokonaismuoto on johdettu sen näyttelytilojen pohjalta. Tässä se erottuu ylivoimaisesti edukseen kilpailuehdotusten joukossa, palkintolautakunta perustelee valintaa.