Toinen taidematka Helsinkiin: Ateneum, Designmuseo, Aalto
- la 18.1.2025
- Designmuseo
- Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsinki
Koska kaikki halukkaat eivät mahtuneet joulukuun Helsingin taidematkalle, järjestetään tammikuussa toinen matka. Ainoana poikkeuksena on, että Arabian tehtaan tilalla on nyt Designmuseo.
Tutustumme ensin Ateneumissa 4.10. 2024 avautuneeseen näyttelyyn Gothic Modern. Kansainvälinen näyttely esittelee 1800- ja 1900-lukujen modernia taidetta, joka sai vaikutteita eurooppalaisesta keskiajan ja pohjoisen renessanssin taiteesta.
Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Arnold Böcklin, Lucas Cranach vanhempi, Akseli Gallen-Kallela, Vincent van Gogh, Theodor Kittelsen, Käthe Kollwitz, Edvard Munch, Hugo Simberg, Helene Schjerfbeck, Marianne Stokes ja Gustave Van de Woestyne. Maalausten ja grafiikan teosten lisäksi esillä on esineitä, veistoksia ja huonekaluja.
Näyttely pohjautuu pitkään tutkimusprojektiin, joka on tarkastellut ensimmäistä kertaa sitä, miten modernin ajan taiteilijat kiinnostuivat keskiajan taiteesta. Tutkimusta on johtanut vierailevana kuraattorina toimiva professori Juliet Simpson (Coventry University) yhdessä Anna-Maria von Bonsdorffin kanssa.
Ateneumin vierailun jälkeen nautitaan lounas ravintola Topassa, Alvar Aallon suunnitteleman ”sokeripalan” eli entisen Enso Gutzeit Oy:n pääkonttorin kattokerroksessa.
Lounaan jälkeen vieraillaan Designmuseossa. Museon perusnäyttelynä on Utopia nyt – Kertomus suomalaisesta muotoilusta, joka avaa suomalaista muotoiluhistoriaa elävinä tarinoina. Designmuseo ja viereisessä rakennuksessa sijaitseva Arkkitehtuurimuseo yhdistyivät vuoden 2024 alussa ja samalla pääsymaksulla voi vierailla molemmissa museoissa. Vierailulla museossa voi kulkea oman kiinnostuksen mukaan, eli museoon ei ole varattu aikataulusyistä opastusta.
Kolmantena matkan kohteena ovat Alvar Aallon kotitalo ja ateljee Munkkiniemessä. Vuonna 1934 Aino ja Alvar Aalto hankkivat tontin Helsingin Munkkiniemestä Riihitieltä lähes luonnonvaraisesta ympäristöstä ja alkoivat suunnitella omaa taloa, joka valmistui elokuussa 1936. Talosta suunniteltiin sekä perheen koti että toimisto. Nämä kaksi käyttötarkoitusta näkyvät selkeästi ulospäin. Talossa on jo nähtävissä viitteitä uudesta Aallosta, romanttisesta funktionalistista.
Munkkiniemessä Tiilimäki 20:ssa sijaitsevan rakennuksen Alvar Aalto suunnitteli omaksi arkkitehtitoimistokseen 1955. Vuosikymmen oli aktiivista aikaa arkkitehtitoimistolle ja suurten toimeksiantojen takia toimisto tarvitsi lisää työtilaa. Rakennus on kävelymatkan päässä Aallon omasta talosta, jossa arkkitehtitoimisto aiemmin sijaitsi. Alvar Aallon ateljee kuuluu Aallon 50-luvun rakennusten parhaimmistoon.
Ohjelma
klo 8.30 lähtö Helsinkiin Tampereen Vanhalta kirkolta
Ateneum, näyttely Gothic Modern
Lounas, ravintola Toppa, Enso Gutzeit Oy:n pääkonttorin kattokerros
Designmuseo, näyttely Utopia nyt – Kertomus suomalaisesta muotoilusta ja Arkkitehtuurimuseo
Iltapäiväkahvi
Alvar Aallon kotitalo ja ateljee, Munkkiniemi
klo 20.30 mennessä paluu Tampereen Vanhalle kirkolle
Hinta ja ilmoittautuminen
Joulukuun matkalle jonossa olleiden, jotka ovat jo ilmoittautuneet matkalle määräaikaan mennessä, ei tarvitse ilmoittautua uudelleen.
Matkan hinta jäsenille on 95 euroa Museokortilla, ilman Museokorttia 115 euroa. Hinta sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyt ja opastukset kohteissa, ruokailun Ravintola Topassa ja iltapäiväkahvin. Muille kuin jäsenille hinta on 115 euroa Museokortilla ja ilman Museokorttia 135 euroa. Lasku lähetetään noin kaksi viikkoa ennen matkaa. Ilmoittautuminen on sitova.
Ilmoittautuminen vapaille paikoille alkaa tällä sivulla 2.12.2024 klo 12 ja päättyy 3.1.2024. Kukin osallistuja tulee ilmoittaa omalla lomakkeellaan.
Mikäli joudut peruuttamaan matkasi, lähetä tieto yhdistyksen sähköpostiin: info@tampereentaideyhdistys.fi tai puhelimitse matkavastaavalle. Maksetun matkan hintaa ei jatkossa enää palauteta, ellei matkalle saada uutta osallistujaa.