Jälkimmäinen taidematka Tuusulanjärven taiteilijahuviloihin

Yhdistys järjestää taidematkan Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön kuuluviin huviloihin torstaina 16.5.2024 ja sunnuntaina 19.5.2024 samalla ohjelmalla.

Tämä on 19.5.2024 päivän ohjelma ja ilmoittautuminen.

Jakaannumme aamupäivällä kahteen ryhmään. Kukin vierailee ilmoittautumisensa mukaan vaihtoehtoisesti joko Erkkolassa tai Halosenniemessä. Molemmissa vaihtoehdoissa on opastus kohteeseen sekä vapaata aikaa rakennukseen ja taideteoksiin tutustumiseen. Iltapäivällä ovat kaikille yhteiset opastetut virailut Suvirannan ja Aholan taiteilijahuviloihin.

Vaihtoehto 1: Erkkola on runoilija J. H. Erkon hirsinen taiteilijakoti. Se valmistui vuonna 1902 Tuusulan Rantatien varteen, Aleksis Kiven kuolinmökin läheisyyteen. Kansallisromanttisen hirsihuvilan ovat suunnitelleet Pekka ja Antti Halonen. Huvilassa on esillä Lars-Gunnar Nordströmin syntymän 100-vuotisnäyttely  Liikahduksia – modernin kaupungin aiheita 1900-luvulta.  

Vaihtoehto 2: Halosenniemi on taidemaalari Pekka Halosen vuonna 1902 valmistunut kansallisromanttinen ateljeekoti Tuusulanjärven rannalla. Alkuperäiseen asuunsa entisöity Halosenniemi toimii taidemuseona, joka kertoo Pekka Halosen taiteesta sekä hänen elämäntyöstään ja ystävistään. Huvilan kesänäyttely on Miljoonamänty – maisemamaalauksia Pekka Haloselta ja aikalaisilta.

Iltapäivällä ohjelmassa ovat yhteiset opastetut vierailut kahteen taiteilijahuvilaan: Suvirantaan ja Aholaan. 

Suviranta on Eero ja Saimi Järnefeltin taiteilijakoti, joka on toiminut perheen ja jälkeläisten asuinkäytössä rakentamisestaan vuonna 1901 aina tähän päivään saakka. Rakennusta ympäröi vaikuttava englantilaistyylinen puutarha, ja sisällä voi yhä aistia 1900-luvun alun tunnelman. Huvilassa on esillä laaja kokoelma Eero Järnefeltin (1863–1937) ja hänen aikalaistensa sekä Eeron tyttären Laura Järnefeltin teoksia sekä perheelle kuulunutta esineistöä. Talo ei siis ole museo, vaan asuttu koti. 

Ahola on kansalliskirjailija Juhani Ahon (1861–1921) ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) entinen taiteilijakoti. Talo oli alun perin Träskendan kartanon mailla sijainnut Vårbackan huvila. Opastuskierros keskittyy Venny Soldan-Brofeldtin matkaan taiteilijana Helsingistä Pietarin kautta Pariisiin. Kierroksella tutustutaan Soldan-Brofeldtin monipuoliseen taiteilijanuraan ja teoksiin.  

Ohjelma

Klo 8.30 lähtö Tampereen Vanhalta kirkolta
Opastettu vierailu joko Erkkolaan tai Halosenniemeen sekä vapaata tutustumista
Klo 12–13.30 Kolmen ruokalajin lounas Krapihovin kesäravintola Mankelissa
Opastettu vierailu Suvirantaan
Opastettu vierailu Aholaan
Tee- tai kahvitarjoilu
Klo 20:00 mennessä paluu Tampereen Vanhalle kirkolle

Matkalle osallistujien enimmäismäärä on 50 henkilöä. Hinta jäsenille on 70 € Museokortilla, 95 € ilman Museokorttia. Hinta sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyt ja opastukset kohteissa, ruokailun ja iltapäiväkahvin. Muille kuin jäsenille hinta on 90 € Museokortilla ja 115 € ilman Museokorttia. Laskun matkasta lähetetään osallistujille noin kaksi viikkoa ennen matkaa. 

Ilmoittautumislomake aukeaa tälle sivulle 16.4. klo 12. Ilmoittautuminen päättyy 29.4.2024. Ilmoittautuminen on sitova. Peruutukset sähköpostilla info@tampereentaideyhdistys.fi tai puhelimitse matkavastaavalle. Maksetun matkan hintaa ei palauteta, ellei tilalle saada uutta osallistujaa.

Kukin matkalle osallistuja tulee ilmoittaa omalla lomakkeellaan. Huomioithan, että voit ilmoittautua matkalle joko Erkkolaan tai Halosenniemeen. Iltapäivän ohjelma on kaikille yhteinen. 

Vaihtoehto 1: Ilmoittaudun aamupäivällä Erkkolaan tutustuvaan ryhmään:

Tampereen Taideyhdistyksen jäsenyys
Museokortti

Vaihtoehto 2: Ilmoittaudun aamupäivällä Halosenniemeen tutustuvaan ryhmään:

Tampereen Taideyhdistyksen jäsenyys
Museokortti